Промоција монографије „Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета“

Пратећи програм изложбе Поморишац – Васа Поморишац

Последња недеља изложбе Поморишац – Васа Поморишац биће обележена објављивањем нове капиталне монографије о уметнику под називом Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета. Промоција ове монографије одржаће се у петак, 1. марта у 19.00 сати у Галерији Матице српске, а о књизи ће говорити управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, рецензенткиње и историчарке уметности проф. др Лидија Мереник и проф. др Симона Чупић, као и ауторка др Ана Ереш, историчарка уметности.

Монографија Васа Поморишац. Сликар модерности и континуитета настала је као последња у низу јубиларних публикација у оквиру обележавања 175 година од оснивања Галерије Матице српске. У својој основи била је заснована на раду на припреми изложбе Поморишац – Васа Поморишац приређеној поводом Дана Галерије 2023. године и којом је заокружен јубилеј. Поглед на бројна прикупљена дела одабрана за излагање и писање текста за пратећу публикацију, разговори са уметниковим наследницима и увид у бројну архивску грађу, покренули су идеју да се јубилеј употпуни монографском студијом, а животни и уметнички пут Васе Поморишца прикаже свеобухватно и целовито. Ауторка монографије др Ана Ереш одлучила је да сагледа стваралачки опус овог уметника у ширем контексту европске ликовне сцене његовог времена и понудила је читаоцима један модернији поглед и одговор на питање ко је био Васа Поморишац.

Монографијом и изложбом је стваралаштво овог уметника високих уметничких вредности и домета достојних европског признања сада постало доступније и познатије јавности. Нови поглед др Ане Ереш кроз отворенији приступ у тумачењу и разумевању богатства Поморишчевих тематских и ликовних опредељења учинио је овог уметника ближим и јаснијим савременом тренутку, али и за нека будућа времена.

Датум

Отварање: 01. март 2024.
Траје до: 01. март 2024.

Време

19:00

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима