Српска народна поезија на шведском језику

О превођењу српске народне књижевности на шведски језик у српској научној литератури одвећ је мало и фрагментално писано. У том контексту највише речи је било о преводима финског песника Јохана Лудвига Рунеберга (1804–1877) док су имена и рад већине осталих преводилаца српске народне поезије на овај скандинавски језик углавном остали непознати. У намери да ту празнину употпунимо, овом приликом ћемо на предавању и представљању истоимене изложбе покушати да пружимо целовит увид у обим превода српске народне поезије на шведски језик у Финској и Шведској у периоду од краја 18. до првих деценија 20. века.

Предавање држи: мр Душко Топаловић, историчар

Душко Топаловић (Љубиње, Бих) је студирао историју на Филозофском факултету у Сарајеву, док основне студије завршава на Јужном универзитету у Стокхолму где је 2000. године одбранио магистарски рад. На истом Универитету је потом држао курсеве из Балканске историје и бавио се научним радом. У међувремену је завршио студије архивистике након чега је 2008. године прешао да ради у шведски Војни архив где је обављао послове вишег архивског радника. Од 2011. је запослен у Педагошком заводу за град Стокхолм где и данас ради.

Главно подручје научно-истраживачког рада Топаловића односи се на реконструкцију културних, економских и дипломатских односа између шведског и српског народа од почетка обнове српске државности 1804. године до стварања Југославије 1918. године, о чему је објавио преко тридесет научних радова на српском, шведском и енглеском језику. Учествовао је на више домаћих и међународних научних скупова и трибина. Ангажован је на пројекту израде Енциклопедије Републике Српске за коју је написао бројне одреднице. За свој друштвени рад и научни допринос на реконструкцији историје развоја српско-шведских веза и односа добио је више друштвених признања и одликовања. Тренутно ради на изради докторске дисертације на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.

Датум

Отварање: 30. октобар 2023.
Траје до: 30. октобар 2023.

Време

18:00

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима