Свечано отварање изложбе „Поморишац – Васа Поморишац“

Изложба пред нама посвећена је уметнику који је успео да класичну уметност прикаже кроз оптику модерног погледа. Уметнику који се једини међу својим колегама сликарима прве половине XX века школовао у Лондону. Уметнику који је награђен Сребрном медаљом Удружења француских уметника. Уметнику чија се дела чувају у бројним приватним колекцијама у Европи, али и у државној колекцији Музеја Викторијe и Албертa у Лондону. Уметнику који је током педесeт година стварања изнедрио јединствену ликовност у српској уметности. Он је Поморишац – Васа Поморишац.

Изложба Поморишац – Васа Поморишац, којом ће се заокружити јубилеј 175 година од оснивања Галерије Матице српске, биће свечано отворена у петак, 20. октобра 2023. године у 20.00 сати. Присутнима ће се овом приликом обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, и др Ана Ереш, кустоскиња изложбе, док ће изложбу свечано отворити проф. др Симона Чупић, историчарка уметности.

Поморишчев уметнички пут развијао се од родног Модоша, преко Загреба, Минхена и Београда, па све до Лондона и Париза. О његовој признатости у свету уметности сведоче бројне поруџбине и дела изведена у различитим медијима, разноврсне тематике и за различите потребе – од портрета, религиозних и митолошких композиција у уљу, преко историјских и народних мотива у фреско-сликарству, витражима и илустрацијама за књиге, до нацрта за новчанице, али и добар пријем код критике и позитивна мишљења тадашње стручне јавности, колега и друштва уопште. Такође, сарадња са Матицом српском није изостала. Био је последњи, једанаести стипендиста Матице српске, због чега није случајно што се јубилеј 175 година Галерије Матице српске, који је започет изложбом дела првог стипендисте Уроша Предића, заокружује изложбом дела Васе Поморишца.

У жељи да се име и стваралаштво сликара Васе Поморишца поново истакну у јавности и да се још једном укаже на његов допринос српској уметности, Галерија Матице српске у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду реализује изложбу која ће представити преко сто уметничких дела захваљујући подршци Поморишчевих синова Гордана и Бојана, Народног музеја Србије, Музеја примењене уметности, Војног музеја, Музеја града Београда, Народног музеја Зрењанин, Народног музеја Панчево, Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у Чачку, Народног музеја Пожаревац, Народног музеја Смедеревска Паланка, Фонда за пензионо и инвалидско осигурање у Зрењанину, као и бројних приватних колекционара.

Изложбу прати истоимени двојезични каталог са текстовима кустоскиња изложбе Јелене Огњановић и др Ане Ереш, као и историчара уметности мср Луке Вукићевића и мр Мишеле Блануша.

Заинтересована публика ће моћи да посети изложбу Поморишац – Васа Поморишац до 29. фебруара 2024. године, а сваког викенда у 13.00 сати посетиоце очекује вођење кроз изложбу.

Реализацију изложбе и каталога омогућили су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, ОТП банка Србија и ДДОР осигурање.

Медијски партнери изложбе су ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Naxi Planeta радио, Радио Беседа, Color Press Group, Културе.рс, ТВ Панчево/Дунав ТВ и Ringier Serbia doo – Блиц.

Датум

Отварање: 20. октобар 2023.
Траје до: 20. октобар 2023.

Време

20:00 - 22:00

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима