Свесно напуштање реалности: Сава Секулић и Илија Босиљ

У оквиру сарадње Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини и Галерије Матице српске биће отворене две изложбе Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић у Галерији Матице српске у Новом Саду и Поморишац – Васа Поморишац у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

На позив музеја Каза дел арт брут (Casa dell’Art Brut) из Маирана ди Кастеђа у Италији, у јуну прошле године Музеј маргиналне и наивне уметности из Јагодине представио је италијанској јавности изложбу Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић која је привукла велику пажњу публике. Концепт изложбе резултат је две претходне изложбе које је МНМУ представио у простору Културног центра Србије у Паризу: Моћ визије (2021) и Свет по Илији (2022).

Изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић представља 67 радова ова два уметника из различитих музејских колекција, а прате је и два документарна филма: филм о Илији Босиљу дело је редитеља Жике Митровића настало у продукцији Центарфилма, док филм о Сави Секулићу потписује Слободан Пешић и нуди и сегменте разговора са самим уметником. Изложбу допуњује документација међу којом је и писмо Жана Дибифеа о Илијиној уметности настало када га је Дибифе уврстио у своју колекцију (која данас чини Collection dell’Art Brut у Лозани). С обзиром на значај уметничких опуса који су изложени, јер се ради о два међународно најпризнатија аутора из домена сирове уметности, али и о опусима који се од самог настанка крећу на граничном подручју савремене и арт брут уметности, изложба има и одређен теоријско уметнички аспекат који доприноси њеном значају.

Илија Башичевић Босиљ (1895–1972) је један од међународно најпризнатијих аутора неконвенционалне уметности. Његови радови су још за његова живота обишли галерије и музеје готово свих већих градова Западне Европе, затим и Америку, Кину и Јапан, свуда изазвавши једногласан утисак да се ради о аутентичној уметности, којој се не може пронаћи ништа слично.

Два истакнута академика члана Српске академије наука и уметности, Дејан Медаковић и Војислав Ђурић, свој став о високој вредности опуса Илије Босиља активно су заступали за живота. Професор Медаковић је Илију сматрао једним од десет најзначајнијих српских сликара, а Војислав Ђурић је стручно обрадио његову уметност.

Поред Центра Жорж Помпиду у Паризу, МСУ у Београду, музеја Museum of Everything у Лондону, МСУВ у Новом Саду, Илијини радови се налазе у престижним приватним колекцијама попут колекција Макс Била и Карла Понтија. Након самосталне изложбе у Њујорку у Галерији Сент Етјен 2006. године, ређају се Илијине изложбе међу којима и она на којој је приказан заједно са Пол Клеом, Кандинским и Пикасом.

Други уметник којег ће публика моћи да упозна, Сава Секулић (1902–1989), такође добија међународно признање доста рано, а о његовој уметности за живота изузетно позитивно се изјашњавају Мића Поповић и Леонид Шејка. Савина позиција у друштву као и његов специфичан стил чине га чистим примером арт брут уметности. Од недавно, Саву Секулића заступа престижна Галерија Мајкл Хас из Берлина, а 2021. године посветила му је самосталну изложбу под називом Von Sava zu Sava: Sava Sekulić.

Теме оба изложена опуса су глобалне, везане за општа питања постојања човека, живота и смрти, породице и религије, и стога су њихове слике разумљиве свуда у свету. Оба аутора, и Сава и Илија, у својим опусима стварају нове светове, а кроз визуелну уметност изражавају мисли филозофске природе бришући скоро потпуно свој унутрашњи, душевни живот као извор инспирације. Њихове слике илуструју слободу изражавања очигледну у иконографији ових слика, аутентичан визуелни израз као и филозофску димензију питања и одговора које те слике адресирају.

Изложбу прати тројезични каталог (српски, италијански и енглески језик) са текстовима ауторке изложбе др Иване Башичевић Антић, Барбаре Сафарове, Јерка Денегрија, Жана Дибифеа и Иване Јовановић. Кустоскиња изложбе је мср Мирјана Брмбота, музејска саветница Галерије Матице српске.

Реализацију изложбе Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић омогућило је Министарство културе Републике Србије. Покровитељ изложбе је ДДОР осигурање Нови Сад.

Датум

Отварање: 15. јун 2024.
Траје до: 01. септембар 2024.

Време

10:00 - 18:00

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

300
  • Намењено: свим узрастима