Take a break – Feel the art

Велики музички фестивал EXIT у Новом Саду познат је по доброј забави, новим познанствима, великом броју посета из региона, Европе и света, али и одличном проводу. Након ноћног и јутарњег провода на Петроварадинској тврђави, посетите Галерију Матице српске и упознајте се са делима Саве Секулића и Илије Босиља! Кроз вођење на енглеском језику сазнаћете више о ова два међународно призната уметника.

Стручна вођења кроз ову атрактивну нову изложбу на енглеском језику организују се у периоду трајања EXIT фестивала од среде, 10. јула до недеље, 14. јула у три термина: 13.00, 15.00 и 17.00 сати. Улазница је 400,00 динара.

Галерија Матице српске организује програм Take a break – feel the Art in The Gallery of Matica srpska са жељом да током трајања EXIT фестивала промовише уметност и културну баштину која се чува у Галерији Матице српске и на тај начин је приближи страним туристима. Поред изузетног програма који нуди фестивал, посетиоци имају могућност да се у поподневним сатима упознају са историјом уметности и уживају у пријатном амбијенту Галерије Матице српске. Изложба Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић представља 67 радова ова два уметника из различитих музејских колекција, а прате је и два документарна филма: филм о Илији Босиљу дело је редитеља Жике Митровића настало у продукцији Центарфилма, док филм о Сави Секулићу потписује Слободан Пешић и нуди и сегменте разговора са самим уметником. Изложбу допуњује документација међу којом је и писмо Жана Дибифеа о Илијиној уметности настало када га је Дибифе уврстио у своју колекцију (која данас чини Collection dell’Art Brut у Лозани). С обзиром на значај уметничких опуса који су изложени, јер се ради о два међународно најпризнатија аутора из домена сирове уметности, али и о опусима који се од самог настанка крећу на граничном подручју савремене и арт брут уметности, изложба има и одређен теоријско уметнички аспекат који доприноси њеном значају.

Датум

Отварање: 10. јул 2024.
Траје до: 14. јул 2024.

Време

13:00

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

400
  • Намењено: свим узрастима