Урош Предић

Био је најмлађе дете у породици. Први стипендиста Матице српске у области лепих вештина и уметности. Његова Косовка девојка је најпрепознатљивија слика у српској визуелној култури, Надурена девојчица Мона Лиза међу дечјим портретима, а Сироче на мајчином гробу најдирљивије дело националне историје уметности. Због улоге коју је имао у српском културном, уметничком и друштвеном животу крајем XIX и у првој половини XX века упамћен је у националној меморији као један од највећих српских сликара, добротвор и културни посленик – репрезент највиших вредности које је неговала Матица српска. Он је Урош Предић. Један уметник, један век стварања, један живот посвећен највишим идеалима – лепоти и уметности.

У месецу обележавања значајног јубилеја – 175 година од оснивања Галерије Матице српске, реализујемо велику монографску изложбу посвећену стваралаштву једног од најистакнутијих националних сликара Уроша Предића. Изложбом Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности, кроз причу о лику и делу овог великана српске културе и уметности, истовремено се указује на темељне вредности Галерије Матице српске: задужбинарство, посвећеност општем добру и националним вредностима, као и на значај овог сликара за српску историју уметности.

Стварајући непрекидно више од осам деценија оставио је изузетно богат уметнички опус са преко 1700 дела, у којем је остварио високе домете. Изложба обухвата преко 140 експоната ‒ више од 100 Предићевих дела, документарну грађу о уметниковом животу, његове портрете које су начинили пријатељи уметници, као и документарни филм у режији Блажа Поповића. Под Галеријским кровом смо окупили уметничка дела из различитих колекција из земље и иностранства која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића. Поред уметничких дела из Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Матице српске, Музеја Српске православне цркве, Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду, Националног музеја модерне умјетности из Загреба, и многих других, на изложби се налазе и дела из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана па самим тим ни доступна широј јавности. Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском, представиће се Предићева основна тематска опредељења. Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: Девојка на студенцу, Косовка девојка, Надурена девојчица, Весела браћа, Сироче на мајчином гробу, Херцеговачки бегунци и многе друге. Захваљујући сарадњи са Катедром за рачунарску графику Факултета техничких наука у Новом Саду и примени савремених технологија, на изложби су доступни цртежи Уроша Предића из Галеријске колекције, као и иконостас цркве Светог великомученика Георгија у Бечеју.

У заједништву својих научних знања и музејских искустава изложбу су реализовали др Снежана Мишић, музејска саветница Галерије Матице српске и др Игор Борозан, професор на Одсеку за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. Изложбу прати истоимени српско-енглески каталог ауторке др Снежане Мишић.

У складу с институционалним опредељењем развијаним током протеклих четврт века да смо музеј отворен за све, стваралаштво и живот Уроша Предића приближили смо и учинили доступним широкој публици (деци, младима, породицама, особама трећег доба, као и особама са различитим категоријама инвалидитета), у оквиру програмског лука „Друга Европа” Европске престонице културе. Кроз пројекат Урош Предић за све изложба је прилагођена особама са оштећењем вида путем тродимензионалних модела слика са аудио описима на изложби, каталога на Брајевом писму и аудио каталога. Током трајања изложбе очекује вас квалитетан и садржајан пратећи програм: свакодневна кустоска тумачења у 13.00 и 17.00 сати и предавања стручњака петком у 19.00 сати, од којих ће нека од њих бити превођена на знаковни језик. Најмлађима ће се дело и лик Уроша Предића приближити кроз нови едукативни програм Био једном један сликар. Урош Предић и креативне радионице суботом, док ће се за младе организовати радионице Предић као стрип јунак, а за особе трећег доба програм Предић у коферу. Пројекат Урош Предић за све подразумева и инклузивне радионице у сарадњи са организацијом Пер.Арт.

Захваљујући виртуелној презентацији, која ће бити доступна на сајту Галерије Матице српске, шира јавност, како у земљи, тако и у иностранству, биће у прилици да из удобности свога дома, у било које време „прошета” изложбом и ужива у стваралаштву Уроша Предића.

Изложба је организована захваљујући подршци ОТП банке Србија, а покровитељство обухвата и штампу монографских и дечијих публикација, као и израду стрипа и филма о Урошу Предићу.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Град Нови Сад, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и ДДОР осигурање.

Медијски партнери изложбе су ЈМУ Радио-телевизија Војводине, Радио 021, Naxi Planeta радио и Радио Беседа.

Датум

Отварање: 08. октобар 2022.
Траје до: 31. јануар 2023.

Време

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

200
  • Намењено: свим узрастима