Гастрономија као уметност живота

Пратећи програм изложбе Инспирисани Француском

Изложба Инспирисани Француском показује нам на који начин су уметници доживели Париз и Азурну обалу, пределе, људе, музеје, архитектуру, али како бисмо проширили тему инспирисаности Француском, у оквиру пратећег програма говорићемо и о другим аспектима свакодневног живота попут моде, филма, музике, књижености. Овај петак у априлу биће посвећен француској кухињи и гастрономији.

Joie de vivre или „радост живота“ је специфичан појам познат сваком Французу који карактерише и начин размишљања и начин уживања у животу. Један од најважнијих делова јoie de vivre-а јесте однос према гастрономији у којој нема ситница и сваки детаљ је од значаја.

Културолошкиња Марија Шибанова приближиће публици причу о томе како је настала француска кухиња и како је француска гастрономија постала део светске нематеријалне културне баштине. Познавање француске кухиње значајно је допринело западним кухиња, те се њени критеријуми широко користе у школама кулинарства и кулинарском образовању.

Предавање држи: Марија Шибанова, културолошкиња

Датум

Отварање: 12. април 2024.
Траје до: 12. април 2024.

Време

19:00

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима