Гастрономија као уметност живота
Пратећи програм изложбе Инспирисани Француском
Изложба Инспирисани Француском показује нам на који начин су уметници доживели Париз и Азурну обалу, пределе, људе, музеје, архитектуру, али како бисмо проширили тему инспирисаности Француском, у оквиру пратећег програма говорићемо и о другим аспектима свакодневног живота попут моде, филма, музике, књижености. Овај петак у априлу биће посвећен француској кухињи и гастрономији.
Joie de vivre или „радост живота“ је специфичан појам познат сваком Французу који карактерише и начин размишљања и начин уживања у животу. Један од најважнијих делова јoie de vivre-а јесте однос према гастрономији у којој нема ситница и сваки детаљ је од значаја.
Културолошкиња Марија Шибанова приближиће публици причу о томе како је настала француска кухиња и како је француска гастрономија постала део светске нематеријалне културне баштине. Познавање француске кухиње значајно је допринело западним кухиња, те се њени критеријуми широко користе у школама кулинарства и кулинарском образовању.
Предавање држи: Марија Шибанова, културолошкиња