Конзерваторска наука у Галерији Матице српске

Галерија Матице српске наставља са јачањем веза између конзервације уметничких дела и савремене науке, обједињених у оквиру посебне области под називом conservation science.

Овај пут представићемо могућности испитивања пигмената на примеру икона из колекције 18. века. Посебна тема истраживања ће бити утврђивање плавих пигмената који спадају међу најзанимљивије материјале када је реч о праћењу развоја сликарских техника. Наиме, 18. век је период када се традиционални пигменти, вековима у употреби, допуњују новим, насталим као резултат развоја науке, посебно хемије, у 18. веку. Неки од пигмената су неорганског, а неки органског порекла, па су за њихову идентификацију потребни и различити инструменти и аналитичке методе.

У оквиру сталне поставке 18. века биће од 25. до 27. јануара постављена научна апаратура, на којој ће радити проф. Теодорос Ганетсос из Атине, у сарадњи са проф. др Даниелом Королија-Црквењаков са Академије уметности у Новом Саду, истраживачима из Института за нуклеарне науке Винча и конзерваторима Галерије Матице српске.

Резултати истраживања, могућности примењених техника као и друга занимљива питања из области конзерваторске науке ће бити представљени у оквиру Конзерваторских прича, у четвртак 27. јануара са почетком у 18.00 сати, у простору Сталне поставке Галерије.

Овај програм се одвија кроз ERASMUS програм размене Универзитета у Новом Саду и универзитета West Attica из Атине, и представља још један пример успешне сарадње Галерије Матице српске са високошколским установама и истраживачким институтима.

Датум

Отварање: 27. јануар 2022.
Траје до: 27. јануар 2022.

Време

18:00

Место

Стална поставка, Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

200
  • Намењено: свим узрастима