Конзерваторске приче о предметима из Поклон-збирке Драгише Брашована

Пратећи програм изложбе Поклон-збирка Драгише Брашована

Пре него што музејски предмети угледају светлост изложбених просторија, бивају посматрани проницљивим очима конзерватора и рестауратора. У том процесу, иза врата радионица и атељеа, они откривају шта се све одвијало у животу једног предмета на нивоу материјала. Кроз пажљиво постављена замишљена питања, ишчитавају трагове појединих процеса и стања, која их даље воде ка различитим приступима. Разумевајући претходни живот предмета, конзерватори им враћају „стари сјај“, штитећи их и чувајући за будућност.

Разноликост материјала Поклон-збирке Драгише Брашована за конзерваторе Галерије Матице српске представљала је посебан изазов и захтевала различите конзерваторско-рестаураторске процесе, у којима су учествовали и сарадници Галерије. Чишћење, реконструкција недостајућих делова, ретуш, наношење заштитних слојева и припрема предмета за излагање, само су неки од њих. Поред рада на самим предметима, посетиоци ће бити у прилици да сазнају и нешто више о значају дигиталне реконструкције за очување наслеђа. Пројекција дигиталне реконструкције једног дела ентеријера породичне куће Брашован чини саставни део изложбе и важан допринос будућим реконструкцијама. Настала фотограметријским снимањем и моделовањем, уз помоћ основе објекта, фотографија и предмета, уводи посетиоца у свет у ком су се првобитно налазили експонати представљени у просторијама Галерије.

На излагању публици ће бити представљен обиман рад на Поклон-збирци пропраћен визуелним материјалом који документује његове различите фазе. Говориће конзерватори ГМС мср Снежана Мијић и мср Урош Мирић и сарадници Жељка Деспотовић, стручни сарадник Академије уметности у Новом Саду и Давид Савић, рестауратор стилског намештаја.

Датум

Отварање: 08. септембар 2023.
Траје до: 08. септембар 2023.

Време

19:00

Место

Велика сала „Сава Текелија”, Галерија Матице српске

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима