Отварање изложбе дечјих радова „Био једном један сликар… Урош Предић“

Драга децо и родитељи, у Галерији Матице српске ће у суботу, 3. јуна у 17.00 сати бити приређено отварање изложбе дечјих радова Био једном један сликар… Урош Предић којом ћемо прославити учешће деце из новосадских вртића и основних школа на едукативном  програму током протекле школске године. На отварању дечје изложбе присутнима ће се обратити др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, након чега ће Српско народно позориште у простору Галерије извести оперу за децу Чаробна фрула у 18.00 сати.

У октобру 2022. године у Галерији Матице српске започет је нови едукативни програм Био једном један сликар… Урош Предић намењен деци предшколског и раног основношколског узраста. Учешћем у едукативном програму и организованим посетама Галерији, деца су имала прилику да у јединственом Галеријском простору, кроз интеракцију са оригиналним уметничким делима, упознају уметнички свет Уроша Предића и сазнају занимљивости о његовом животу. Програм прати јединствено написана и илустрована дечја публикација о животу и делу овог уметника на српском, енглеском, француском и немачком језику коју су деца добијала на поклон од Галерије. Кроз едукативне и креативне активности и разговор са музејским едукаторима, деца су подстицана на размишљање о уметности и спремана за сопствени стваралачки рад. Након посете Галерији, у сарадњи са васпитачима, учитељима и ликовним педагозима, стварала су своје уметничке радове инспирисане животом и стваралаштвом Уроша Предића. Сада је дошао тренутак да нам са поносом представе своја уметничка дела и покажу како су доживела великог сликара.

На изложби ће се представити радови деце из вртића Предшколске установе „Радосно детињство”: Сунце, Пчелица, Чаролија, Споменак, Весели вртић, Новосађанче, Пужић, Калимеро, Чика Јова, Палчица и Мрвица, малишана из приватних вртића: Маштоленд, Dreamland и Дечје куће Љубав, вера, нада, као и ученика основних школа: Милош Црњански, Доситеј Обрадовић и ПОШ Тврђава.

Изложба је круна заједничке уметничке авантуре у којима ће у суботу, 3. јуна моћи да уживају сви Новосађани.

Изложба је подржана од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Градске управе за културу.

Датум

Отварање: 03. јун 2023.
Траје до: 03. јун 2023.

Време

17:00

Место

Галерија Матице српске, Трг галерија 1

Улазница

бесплатан улаз
  • Намењено: свим узрастима