Партизанка и Фрагонар

Колекција слика Јованке Броз

У фокусу изложбе је 36 дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, лични предмети, фотографије и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка Броз живела након смрти Јосипа Броза. Више од три деценије некадашња прва дама Југославије боравила је у својеврсном кабинету успомена који је као временску капсулу пренела из једног окружења у друго, покушавајући да што је више могуће имитира амбијент председничке Резиденције у којој је живела заједно са Јосипом Брозом Титом. Ова колекција настала је спонтано као кулиса једног живота, а исто тако је и нестала.

Излагање ових дела има двоструки значај: с једне стране ради се о уметничким предметима које публика до сада није имала прилику да види, а с друге она представљају имагинарни музеј сећања Јованке Броз кроз који се могу реконструисати делови и детаљи њеног живота. Изложена уметничка дела, која су последње тридесет три године Јованкиног живота оплемењивала простор у ком је живела, на посебан начин данашњој јавности објашњавају феномен Јованке Броз – њену личност, осећај за уметност, али и друштвене и уметничке прилике у социјалистичкој Југославији.

Свих 36 дела прошла су кроз комплексне и свеобухватне конзерваторско-рестаураторске поступке. Спровели су их конзерватори Галерије Матице српске предвођени вишом конзерваторком Маријетом Сидовски.

Музеј Југославије и Галерија Матице српске, кроз ову изложбу, показали су плодотворност сарадње међу националним установама културе и један мали део богатог фонда Музеја Југославије. Стручном конзерваторско-рестаураторском обрадом, као и новим тумачењем, настала је једна атрактивна изложба која ће бити представљена у Галерији Матице српске, а затим и у Музеју Југославије.

Изложба је настала у сарадњи Галерије Матице српске и Музеја Југославије у оквиру програмског лука „Хероинеˮ Европске престонице културе.

Реализацију изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културеˮ.

Пријатељи изложбе су ДДОР осигурање и KARE Design.

Датум

Отварање: 19. мај 2022.
Траје до: 04. септембар 2022.

Време

Место

Изложбене сале „Миливој Николајевић”, Галерија Матице српске

Улазница

200
  • Намењено: свим узрастима