Radno vreme Galerije Matice srpske tokom uskršnjih i prvomajskih praznika

Радно време Галерије Матице српске  током ускршњих и првомајских празника

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika Galerija Matice srpske će biti otvorena za publiku u petak, 30. aprila od 10.00 do 18.00 sati i utorak, 4. maja od 10.00 do 20.00 sati, dok će 1, 2. i 3. maj biti neradni. Iskoristite slobodne dane i živite umetnost u GMS. Pored Stalne postavke, možete uživati i u izložbi Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu, kao i Sobi za prepuštanje umetnosti.

Stalna postavka XVIII, XIX i XX veka

Stalna postavka sa izložbom Slike velikih formata – svedočanstva epoha vodi vas na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike. Uz slobodno kretanje kroz vekove i stvaralaštvo poznatih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o srpskoj umetnosti.

Izložba Identitet(i). Predstave žena u srpskom slikarstvu (1918–1941)

Kao vodeće pitanje izložbe Identitet(i) pojam identiteta preispitan je kroz vizuelnu kulturu između dva svetska rata. Izložba se bavi problemima razumevanja i reprezentacije nekoliko najčešće spominjanih identiteta: nacionalnog, klasnog, rodnog, seksualnog, kao i pitanjem konstruisanja sopstva unutar srpskog slikarstva i to putem 70 eksponata – umetničkih dela, fotografija i ilustracija iz časopisa.

Soba za prepuštanje umetnosti

Kako bismo vaš boravak i iskustvo uživanja u umetnosti učinili jedinstvenim, u okviru Stalne postavke GMS očekuje vas i  Soba za prepuštanje umetnosti. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da budete sami s umetničkim delima i da ga doživite na vama svojstven način. Tokom maja u Sobi za prepuštanje očekuje vas skulptura Ane Bešlić Torzo iz 1954. godine. Jedinstvenoj atmosferi i doživljaju doprinosi i eksperimentalna muzika sastava The Howlite.