Радно време Галерије Матице српске током ускршњих и првомајских празника

Радно време Галерије Матице српске током ускршњих и првомајских празника

Током ускршњих и првомајских празника Галерија Матице српске ће бити отворена за публику у петак, 30. априла од 10.00 до 18.00 сати и уторак, 4. маја од 10.00 до 20.00 сати, док ће 1, 2. и 3. мај бити нерадни. Искористите слободне дане и живите уметност у ГМС. Поред Сталне поставке, можете уживати и у изложби Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству, као и Соби за препуштање уметности.

Стална поставка XVIII, XIX и XX века

Стална поставка са изложбом Слике великих формата – сведочанства епоха води вас на путовање кроз српску уметност од тренутка настанка првих икона мајстора зографа у XVIII веку па све до модерниста XX века који су преиспитали и довели у питање значење слике. Уз слободно кретање кроз векове и стваралаштво познатих српских уметника, осетите дух прошлих времена и сазнајте све оно што до сада нисте знали о српској уметности.

Изложба Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941)

Као водеће питање изложбе Идентитет(и) појам идентитета преиспитан је кроз визуелну културу између два светска рата. Изложба се бави проблемима разумевања и репрезентације неколико најчешће спомињаних идентитета: националног, класног, родног, сексуалног, као и питањем конструисања сопства унутар српског сликарства и то путем 70 експоната – уметничких дела, фотографија и илустрација из часописа.

Соба за препуштање уметности

Како бисмо ваш боравак и искуство уживања у уметности учинили јединственим, у оквиру Сталне поставке ГМС очекује вас и  Соба за препуштање уметности. У синергији уметности, звука, простора и светла, имаћете прилику да будете сами с уметничким делима и да га доживите на вама својствен начин. Током маја у Соби за препуштање очекује вас скулптура Ане Бешлић Торзо из 1954. године. Јединственој атмосфери и доживљају доприноси и експериментална музика састава The Howlite.