DigitArt – дигитализација уметничког наслеђа ГМС

Захваљујући примени модерних технологија скиценблок Саве Шумановића и албум са графикама и цртежима српских и руских уметника из 18. и 19. века су дигитализовани у форми „FlipBook“ апликације, док су нека од најрепрезентативнијих дела богате уметничке колекције Галерије Матице српске која се налазе у депоу пренета у виртуелну стварност. Овај пројекат симболично је назван „DigitArt“, реализовали су Галерија Матице српске и Факултет техничких наука (Катедра за рачунарску графику и Центар за дигитални дизајн Департмана за архитектуру и урбанизам) уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и ОТП банке Србије.

Како је немогуће приказати више од једне или две странице неког дела на папиру, дигитализација и виртуелна презентација пружају посетиоцима могућност свеобухватног приказа оваквих уметничких дела. Дигитализацијом 2D графика и цртежа и креирањем две веб FlipBook апликације омогућено је листање појединачних страница, уз могућност увећаног приказа детаља из дигитализованих целина, уз основне каталошке податке о делима, на српском и енглеском језику.

Албум са графикама и цртежима уметника 18. и 19. века, укоричен у кожни повез, садржи 29 дела: 24 графике (бакрорези) и 5 цртежа, у форми Месецослова са представама светитеља и религиозних композиција, међу којима су радови неких од најзначајнијих уметника тог доба – Христофора Жефаровића, Захарије Орфелина, Захарија Петровића, Ђованија Антонија Ђулијанија, Василија Онуфриевича Кипријанова и многих других. С друге стране, Скиценблок Саве Шумановића из 1917–1921. године, састоји се од 14 цртежа (оловка и туш на папиру) женских и мушких актова, који представљају скице и припремне студије за слике, чиме се открива уметников развојни пут у процесу настанка слике.

Сликар Јован, Сусрет Марије и Јелисавете, 1746-1750.
Сава Шумановић, Женски акт у пејзажу са бокалом, 1921.

Такође, депо Галерије Матице српске који је иначе недоступан јавности, а који заправо чува највећи број уметничких дела, уз помоћ савремене технологије је постао доступан свима. Дигитализовани су репрезентативних предмети (слике, графике, цртежи, скулптуре) који се налазе у депоу и креирањем виртуелног простора депоа, посетиоцима је путем апликације омогућен увид у овај „скривени” део Галерије.

Виртуелни депо ГМС

Савремена презентација албума и скиценблока чиниће интегрални део нове сталне поставке Галерије Матице српске 2023. године, док ће виртуелни депо бити доступан у Галерији путем VR наочара, као и на сајту ГМС.

Целокупан пројекат је представљен у Галерији Матице српске 9. децембра представницима медија и јавности.