Међународни дан особа са инвалидитетом – Урош Предић за све

Да ли сте знали да од седам милијарди људи који живе на свету, више од милијарду има неки облик инвалидитета – видљиви или невидљиви?

Управо због тога, Скупштина Уједињених нација је пре тридесет година прогласила 3. децембар Међународним даном особа са инвалидитетом. Посвећивање једног датума особама са инвалидитетом има за циљ да промовише њихова права и добробит у свим сферама друштва и да повећа свест о положају особа са инвалидитетом у сваком аспекту политичког, друштвеног, економског и културног живота.

У складу с институционалним опредељењем да је Галерија Матице српске музеј који је отворен за све, стваралаштво и живот Уроша Предића приближили смо и учинили доступним широкој публици (деци, младима, особама трећег доба, као и особама са различитим категоријама инвалидитета). Кроз пројекат Урош Предић за све инклузијом свих људи, са и без инвалидитета и различитих старосних категорија желимо да омогућимо свима да равноправно уживају у уметности и буду део своје друштвене заједнице.

Кроз активности на пројекту учинили смо изложбу Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности и њен пратећи програм приступачним за особе са свим категоријама инвалидитета – сензорним, менталним и физичким.

Удружење Пер.Арт, Ми нисмо чудовишта

Слепи и слабовиди посетиоци имају могућност да, користећи тактилне моделе слика и аудио описе које их прате доживе пет ремек-дела Уроша Предића – Надурену девојчицу, Девојку на студенцу, Косовку девојку, Веселу браћу и Аутопортрет. Тродимензионални модели одабраних слика Уроша Предића и аудио вођењa за слепе и слабовиде доступни су сваког дана. Захваљујући каталогу изложбе на Брајевом писму и његовом звучном запису, особе са оштећењем вида употпуниће своје знање о животу и делу Уроша Предића.

Тродимензионални модели слика и аудио вођења

У сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца на знаковни језик у Галерији Матице српске биће реализована три предавања и кустоска вођења кроз изложбу Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности са симултаним преводом на знаковни језик. На овај начин, живот и дело Уроша Предића, једног од најзначајних националних уметника, биће приближено и заједници глувих и наглувих посетиоца. Са идејом да уметничко стваралаштво учинимо доступно свим посетиоцима, симултаним преводом на знаковни језик желимо да укажемо на важност стварања друштва успешних, слободних и несебичних људи у коме глува и наглува лица користе своје право на употребу знаковног језика. Предавања са симултаним преводом на знаковни језик:

  • новембар: Урош Предић. Рецепција, живот и дело (проф. др Игор Борозан)
  • децембар: У књижевном атељеу Уроша Предића (проф. др Мирјана Д. Стефановић)
  • јануар 2023. године: Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности (др Снежана Мишић)

Кустоско вођење кроз изложбу са симултаним преводом на знаковни језик

Обележавајући овај дан, желимо да подсетимо да право на уживање у уметности и учествовање у културном животу спадају у основна људска права која важе за све појединце.

 

Ивана Растовић и Јелена Бобић, музејске едукаторке